Gå til innholdet

Odd Harrong - Kunstner og tegneserieskaper

Odd Harrong (1913-1981) var en norsk grafiker, bildekunstner og tegneserieskaper. Som ung voksen på 1930-tallet var han også kjent som en aktiv bidragsyter i det lokale kulturlivet i Kirkenes. Harrong lagde også satiriske tegninger og tekster og disse hadde gjerne politisk innhold. Blant annet en bitende kritikk av Adolf Hitler og nazismens ideologi, allerede 6 år før Chaplins «Diktatoren» laget satiriske parodier på denne farlige tyrannen.

 

Odd Harrong huskes i dag først og fremst for sine tresnitt. Allerede blant de tidlige tresnittene finnes det motiver som skildrer rein drift og samenes liv. Andre motiver ble hentet fra fiskernes og sjøfolkets strabasiøse tilværelse. Samemotivene ble hans lidenskap. Harrong tok for seg et bredt spekter av samenes liv og virke og skildrer samtidig værforhold og nordlys. Alt satt inn i Finnmarks landskap. Formspråket er enkelt og flatepreget med stiliserte figurer, en de har likevel en nær forbindelse til det levende og realistiske. I ettertid har det til tider naive og lett karikerte innholdet i enkelte motiver blitt kritisert. Men hans nære kjennskap til samenes livsførsel fører til at motivene i alle hovedsak formidler det essensielle som ligger i miljøet og naturen.

 

Harrongs kunst fikk gjennomgående svært god mottakelse. Han ble sammenlignet med John Savio og hans samiske motiver. Selv om Harrong ikke var same, har det motivmessige slektskapet med Savio stadig blitt poengtert. For noen år siden kunne man kjøpe bilder av Savio for noen tusenlapper, men det ble i år 2009 satt rekord for trensitt hos auksjonshuset Blomqvist med «Reinkalver 2» som gikk under hammeren for 125.000,-

Adresse
Grundingen 6, 0250 Oslo
Telefon
92991120
E-postadresse
mb@artattack.no
Foretaksregisteret
927303280
Theme primary color
Logo background color
Shop open for business